Razlike u plaćama između muškaraca i žena postoje diljem Europske Unije, ali žene u Sloveniji i Poljskoj pokazuju izlaz iz toga - 02-11-2016

U Europskoj uniji mnogo je razlika u plaćama između muškaraca i žena, tj. nejednakih plaća za žene koje rade jednako vrijedan posao kao i njihove muške kolege. Sve države članice Europske Unije uporno pokazuju takve razlike, u rasponu od pukog prosjeka od 1% u balkanskoj državi Sloveniji, do ogromnih 28% u baltičkoj državi Estoniji. Najveća gospodarstva Europske Unije, poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije pokazuju razlike u plaćama od 22, 20 i 16%. Najuobičajenija razlika je 10% i 20%. Ovaj obrazac se ponavlja kada se uzmu u obzir bonusi i naknade koje se zaposlenicima dodaju na plaću. Postoji nekoliko svijetlih točki diljem karte Europe.

Prva i najbolja je Slovenija. Ne samo da i nema očite opće diskriminacije spolova (prosječno 1%), već u bonusima i naknadama žene premašuju muškarce. One su primile više naknada za prekovremeni rad, za troškove, više godišnjih bonusa i naknada za blagdane. Pored toga, one sudjeluju više u aranžmanima brige o djeci, medicinskim i mirovinskim fondovima nego muškarci u Sloveniji. Čini se da je pored Slovenije, jedina zemlja članica Europske Unije sa takvom, relativno jakom pregovaračkom pozicijom žena, Poljska. Ovdje razlika u plaćama i dalje ide 5% u korist muškaraca (što je relativno nisko na europskoj ljestvici). Ali, kada se radi o pogodnostima, žene sklapaju volje dogovore za sebe kod plaćanja za dobro obavljen posao, troškove naknade, bonuse i druge naknade. Muškarci u Poljskoj, pak, češće učestvuju u shemama mirovinsko-zdravstvenog osiguranja.

Pored velikih gospodarstava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, gdje su žene iza muškaraca kada se radi o bonusima i naknadama, moramo spomenuti Italiju, Španjolsku, Portugal, Belgiju, Nizozemsku, Irsku i skandinavske zemlje, te centralnoeuropske zemlje kao što su Austrija, Mađarska i Rumunija. Ovo ostavlja svega nekoliko izuzetaka gdje žene prevazilaze muškarce u jednoj ili više istraženih pogodnosti (vidi donju tablicu).

Radno mjesto sa najmanje razlika jesu aranžmani brige za djecu. Ovdje su razlike veoma male. Ova statistička činjenica te rad žena u Sloveniji i Poljskoj u njihovim radnim tržištima pokazuje da se razlike u plaćama mogu smanjiti povoljnom mješavinom politika diljem nacije i individualnom moći pregovaranja.

Izvješće: Analiza razlika u plaćama u monetarnim i nemonetarnim naknadama i bonusima.

Datum: 17. listopada 2016

Što je to projekt razlika u plaćama WITA?

With Innovative Tools Against Gender Pay Gap – WITA GPG (Inovativnim oružjem protiv nesklada u plaćama - Siječanj
2015 - Prosinac 2016) nastoji značajno doprinijeti velikih i trajnihrazlika u plaćama. To je omogućeno programom za NAPREDAK Europske Komisije, Action Grant br.4000004929. Jedna od aktivnosti je usporediti muške i ženske plaće na razini skupina zanimanja i objavljivanje rezultata na nacionalnim WageIndicator internet stranicama svih 28 zemalja članica EU i Turske, kao i širenjem priopćenja za javnost.

Više informacija o WITA projektu

Više informacija o razlikama u plaćama u Hrvatskoj na stranici Mojaplaca.org

loading...
Loading...