Žene: kako se prijaviti za posao?

Koja su tipična ženska zanimanja?

Ne postoji precizna granica ili linija između muških i ženskih poslova. U praksi, njihova razlika se svodi samo na poslove u kojima radi većina muškaraca, tj. većina žena. S ovog stajališta ženski poslovi uključuju spremačice, kućnu ispomoć, sluškinje, brigu o starim i nemoćnim osobama, medicinske sestre, pomoćnice u trgovinama, konobarice, blagajnice, učiteljice, sekretarice, recepcionerke, administrativne radnice ili logističke radnice. Njihove plaće su razmjerno niske i položaji ne nude puno prilika za daljnji rast. U suprotnosti s tim, postoji i nekolicina zanimanja i položaja u kojima se žene s visokom razinom obrazovanja ističu i dobro su plaćene: odvjetnice, sutkinje, stručnjakinje za odnose s javnošću i marketing, komunikaciju, te medije.

Što su tipični ženski sektori?

Isto kao i kod poslova, nije baš lako precizno definirati muške i ženske sektore. Ipak, žene su brojčano premoćne u čišćenju, brizi (za zdravlje), hotelima i posluživanju, trgovini, vrtićkom i osnovno-školskom obrazovanju, te u potpornim sekretarskim i administrativnim funkcijama diljem sektora i industrija.

Postoje li razlike u plaćama između muških i ženskih sektora?

Budući da u sektorima kojima dominiraju muškarci broj muškaraca nadilazi broj žena zaposlenih u tom sektoru, prosječne razine plaća u muškim sektorima su više nego razine u granama industrije i zanata kojima dominiraju žene.

Plaćaju li multinacionalne tvrtke bolje?

Multinacionalne tvrtke su gotovo uvijek dionička društva, te su vrlo velike. Zbog svoje veličine plaćaju obilnije. Druga strana novčića je da često od svojih zaposlenika zahtijevaju da rade velik broj sati; to su dodatni sati za koje nema naknade. Dio prinosa koji nude se može sastojati od godišnjeg udjela u profitu i/ili bonusa, za koje je moguće da budu isplaćeni u obliku dionica te tvrtke.

Postoje li razlike u plaćama između javnog i privatnog sektora?

Općenito govoreći, razlike u plaćama u javnom sektoru su u pravilu manje nego u privatnom. Najniže kvalificirani poslovi u javnom sektoru su plaćeni nešto bolje, a poslovi na vrhu nešto slabije nego što bi to bilo u privatnom sektoru.

Jesu li ženski sektori naklonjeni zaposlenim roditeljima?

Sektori kojima dominiraju žene u pravilu nude više (veću količinu) poslova s nepunim radnim vremenom ili manjih poslova. Uz to, često nude i (još) fleksibilnije radne sate.

Zašto je bolje težiti ugovorima na neodređeno vrijeme?

Ugovor na neodređeno vrijeme u pravilu ima veću plaću nego ugovor na određeno vrijeme ili ugovor o djelu. Naravno, nije uvijek dostupan izbor, ali položaj osobe je uvijek sigurniji s ugovorom na neodređeno vrijeme.

Što je najmanje potrebno za ispravan ugovor?

Ugovor uvijek navodi imena i adrese stranaka ugovora, datume sklapanja, početka i isteka ugovora (tj. razdoblje trajanja), plaću ili naknadu, radne sate, vrstu posla, te probni i otkazni rok. Ugovori moraju biti potpisani kako bi bili pravovaljani.

Kako vrednovati sporedne uvjete rada?

Pored (bruto) plaće i radnih sati, ugovor o radi većinom također navodi sporedne radne uvjete. Oni često nisu izraženi kroz novac, no svejedno imaju svoju vrijednost u novcu. Zamislite na primjer naknadu troškova vezanih za posao, (najam) korištenje poslovnog vozila u privatne svrhe ili besplatan mobitel, dostupnost obuke na poslu, dodatni godišnji preko zakonom određenog minimuma, fleksibilni radni sati, mogućnost rada od kuće i sl.

Što spomenuti u svojem životopisu?

  • Vaše osobno ime i adresu
  • Posljednji put kada je osvježen vaš CV
  • Vaše obrazovanje i obuka, ne samo oni vezani za posao
  • Društvene aktivnosti kao znak vaše posvećenosti, uključujući volontiranje i stažiranje
  • Jezične vještine, aktivne i pasivne (sposobnost čitanja i razumijevanja)
  • Kompjuterska znanja i vještine
  • Poznavanje i korištenje društvenih medija

Za više o životopisima, posjetite Monster.com

Od čega se sastoji dobra molba za posao?

Molba za posao pridružena je vašem životopisu. Trebala bi biti jezgrovita i kratka. Poziva se na glavni uzrok prijave, npr. oglas, preporuka i sl. Pruža usmjerenu osobnu motivaciju, pojašnjavajući da razumijete što sve uključuju navedena funkcija, posao ili položaj. Primatelj mora jasno vidjeti da ste se stavili u njihov položaj i shvatili njihove potrebe i/ili zahtjeve. Oblik molbe bi trebao slijediti uobičajene norme i imati datum i potpis, čak i kada se radi o e-mailu (što je ovih dana prilično normalno).

Za više o molbi za posao posjetite Monster.com

Je li izgled važan?

Lijepo uređen, čist i reprezentativan izgled svakako ima utjecaja i pametno je osigurati ga, pogotovo za intervju za posao.

Ne budite stidljivi. Unaprijed se savjetujte sa svojim prijateljima i obitelji kako biste vidjeli jeste li dovoljno naočiti.

Zašto pregovarati o svojoj plaći?

Svi imaju slobodu pregovaranja. Pregovaranje o svojoj plaći je pametan izbor. Budite spremni. Popričajte s prijateljima i obitelji, kolegama, te tražite informacije online. Provjerite plaće na ovoj web stranici. Pokušajte pročitati sporazum o kolektivnom pregovaranju ako on postoji. Napravite popis želja: što vam je kritično, a što je manje važno. Pregovaranje uključuje davanje i uzimanje (možda ne želite raditi subotama, ali ipak biste mogli ako je to plaćeno više). Vježbajte prije ulaska u stvarne pregovore.

Budite svjesni da je konačni rezultat ono što je važno. Ugodan, prijateljski sastanak na kojemu ništa nije zaključeno i stavljeno na papir se zapravo ne računa.

Ideja da žene ne bi trebale pregovarati je potpuno zastarjela. U mnogim zemljama, žene već funkcioniraju na samim vrhovima. Možete se okladiti da su naučile kako pregovarati na svom putu do njega.

Procjene učinka i razlike u plaćama

U većim, složenijim tvrtkama, godišnje procjene učinka i sastanci na kojim se one otvrđuju su redovan dio života. Ovi razgovori bi trebali biti shvaćeni ozbiljno, budući da se vaša primanja i buduće karijerne mogućnosti temelje na njima. Unaprijed provjerite kolektivne sporazume i interna pravila i odredbe. Ovo su trenuci koji idealno odgovaraju poboljšanju položaja i prilika te osobe. To znači: budite spremni, napravite popis želja: veća plaća, više vremena, više obuke?

Imajte na umu da je svaki mali korak naprijed tijekom ovih razgovora još jedna ljestvica prema gore na ljestvama karijere, te se dodaje ukupnom rezultatu tijekom sljedećih godina.

Zašto pregovarati o plaći kod malog posla?

Malen posao nije nužno nevažan samo zato što je malen. Kada se pripremate za pregovore, provjerite postoje li bilo kakve mogućnosti da posao naraste. Uzmite to kao stepenicu do nečega krupnijeg, pogledajte jesu li ponuđene dodatne mogućnosti obuke, sudjelovanje u mirovinskoj shemi, moguće prekovremene sate koji se dodatno plaćaju, naknadu troškova vezanih za posao, ulaz u shemu za njegu djece, te slične stvari.

loading...
Loading...